I en periode skulle «alle» norske boliger ha downlights, og både nye og gamle bygg ble utstyrt med downlights i praktisk talt alle rom. Slike lyskilder er selvfølgelig både praktiske og smarte i mange forskjellige situasjoner, men samtidig har de også sine svakheter sammenlignet med klassiske løsninger som takpendler og plafonder. Mange av de mest kjente lampene gjennom tidene er takpendler, og det er ikke uten grunn.

Takpendler over spisebord og andre bord

Det aller vanligste bruksområdet for takpendler er som lyskilde over spisebord. Det er for så vidt naturlig, med tanke på både lampens konstruksjon og lysbehovet ved et bord. En takpendel er i de aller fleste tilfeller en overlegen løsning sammenlignet med for eksempel downlights, gulvlamper eller bordlamper. Det dreier seg helt enkelt om ergonomi og funksjon, der takpendelens lys kan tilpasses optimalt til behovet ved bordet.

En anbefaling: kjøp takpendler som kan justeres i høyden. Alle modeller kan selvfølgelig tilpasses i høyden ved montering, men det finnes også lamper som kan justeres med enkle grep også etter montering. Det kan være en fordel hvis du for eksempel får besøk av noen som er litt lengre enn de som vanligvis sitter bordet – etter noen sekunder er takpendelen justert til en høyde som ikke forstyrrer noen.

Fritthengende takpendler andre steder i boligen

Takpendelens konstruksjon skaper selvfølgelig noen begrensninger når det gjelder plassering, det vil ikke være veldig fornuftig å henge opp takpendler i en smal gang med relativt lav takhøyde. I slike tilfeller er det uten tvil plafonder, downlights og tilsvarende lavtbyggende armaturer som vinner. Samtidig er det mange andre steder i boligen der takpendler kan passe fint.

Til å begynne med er praktisk talt alle bord et potensielt område for en takpendel. Mange har takpendler over sofabord, men det er også mulig å henge opp takpendler over andre konsollbord eller avlastningsbord. Selv i et relativt kompakt inngangsparti kan det være rom for takpendler, som en lyskilde over for eksempel benk eller et smalt bord langs med veggen.

Spennende kombinasjoner med flere modeller

Det er også mulig å være kreativ med takpendler, og for eksempel blande helt forskjellige modeller i et og samme område. Slike løsninger bør samkjøres med resten av interiøret, så det ikke fremstår som rotete. Hvis du velger å blande flere forskjellige takpendler over et spisebord, bør det kanskje kombineres med et spisebord og stoler som er relativt samkjørte og lavmælte.

Hvis du vil skape et enhetlig uttrykk til tross for bruken av flere forskjellige takpendler, kan det være interessant å se nærmere på løsninger med skinne. Flere skinnesystemer som benyttes til spotlights kan også tilpasses med oppheng til helt vanlige takpendler. Det kan være en smart løsning hvis du vil legge til rette for ett fleksibel og stilren uttrykk, der du likevel kan kombinere en mengde forskjellige lyskilder både i dag og i fremtiden.

Oppsummert er det uten tvil fortsatt plass for klassiske takpendler i norske hjem. Ikke se deg blind på downlights eller integrerte LED-lys, pene takpendler kan benyttes i en mengde ulike situasjoner og rom.